71tmmmgylxl._ac_sl1394_-2

Jesus

Jeg vet ikke hvordan du ser ham for deg?

Jesus! Smilende eller apatisk? Gående på vannet med vinden i håret, eller som en litt blek mann på bildene, med litt krøllete lokker og triste øyne. Som en voksen mann eller det lille barnet? Hvis du ser for deg Jesus, hva ser du da? Evangeliene maler et bilde av en mann med så mange fasetter, så mange lag. Fra det lille sårbare barnet i en stinkende krybbe, til den seirende kongen som ridende på et esel hylles av folkemengden, til den oppbanka, forlatte mannen på korset. 


Jeg ser for meg Jesus med barna, omgitt av frimodige små som drar ham i kappen, roper og ler, og opplever å bli møtt med en uforbeholden velsignelse. Det var uhørt på den tiden, at en voksen mann lot seg tilsnakke av barn og enda mer; gav dem plass rundt seg, lagde et trygt rom for barn som helst ikke skulle verken synes eller høres på den tiden. Men sånn var Jesus, han skapte et stort, trygt rom rundt seg der mange fikk plass. Særlig de utstøtte, de utskjelte og upopulære. Han lot spedalske røre ved seg, han fikk føttene vasket av en prostituert, han besøkte gjerne den lokale gangsteren. Og overalt brakte han himmelen nærmere. 


Jeg ser for meg at Jesus ler masse, høyt og hjertelig. Enten det var når disiplene dro en spøk eller de gode fiskeskrønene ble brakt på banen.  Jeg tror Jesus var lett å like og samtidig levde godt med å være upopulær. For Jesus visste å provosere. Ja, det er nesten så det gikk sport i det. Ble folkemengden for stor og alle digget ham, da strammet han til; akkurat som han ikke ville at å være i hans flokk skulle være for mainstream, for lett å joine uten å tenke seg om.  Nei, det skulle være like enkelt så et barn skulle klare det; å gi hjertet sitt til Jesus, men kanskje så vanskelig at voksne med hendene fulle av sine egne ting, fant det vanskelig å gi plass til Jesus i hjertet. 

Jesus var allergisk mot overfladiske svar, fasade og fake news. Dere skal kjenne sannheten og sannheten skal sette dere fri, sa han og sier han til oss i dag. Se, du vil ha sannhet i menneskets indre, så gi meg visdom i hjertets dyp, står det i salme 51.8 Vet du hva det betyr? At Jesus vil ha og tåler hele deg. Sannheten om hvem du er. Det skitne, skammelige, og det lyse, fine. Han vil ha dritten og han vil ha det vakre i deg. Han tåler hemmelighetene dine og kjenner deg på dypet. Og Han vil bestandig komme med nåde og sannhet. 


Om jeg bare skulle preke en ting resten av livet, så ville jeg satt spotlighten på korset og den tomme graven. 


For jeg er den jeg er i dag, jeg er en Jesu etterfølger, fordi Jesus reddet meg på korset. Jeg hadde vært lost, fortapt, overlatt til meg selv, hvis jeg ikke hadde tatt imot det Jesus har gjort for meg på korset. For dette er kjærlighet; ikke det at vi har elsket Gud men at Han har elsket oss og gitt oss sin sønn til soning for våre synder. 1 Joh 4.10
Det handler ikke om deg og meg, og våre følelser og vår dagsform, vår såkalte spiritualitet eller fartstid i menighetene. Nei, vi elsker – fordi Han elsket oss først. Og vi hadde ikke vært en del av Guds familie, hadde ikke Jesus ordnet opp for oss.

For det måtte et oppgjør til. All verdens råtne ondskap og heslighet, måtte betales for. Og Jesus dro kortet for oss. Ikke som en enkel greie – men han betalte en høy pris, som kostet alt. Tortur, smerte, skam og vekten av all verdens synd og skam. Som endte med en smertefull død, omgitt av det totale mørket og gudsfraværet. 
Men historien ender heldigvis ikke der, og derfor slutter heller ikke mitt liv i mørket. Men i oppstandelses lyset. Død, hvor er din brodd, død, hvor er din seier- vår Jesus har stått opp og han lever! 
Og fordi Jesus tok all verdens ræl og elendighet og lagde en helt åpen vei til Gud, så er vi alle potensielle bærere av oppstandelsekraften. Den kraften som reiste Kristus opp fra de døde, den bor i deg og meg! Og fordi Jesus er fargeblind og fordomsløs, så inkluderer han alle som ønsker å ta imot Han, i Guds barneflokk. 
Og der er det plass til deg og til meg. Her kan den kriminelle, og rettskafne, den suksessrike og taperen, de heldige og de undervurderte finne sin plass. Her er det plass til deg, uansett hva du har gjort, hva livet har bydd på, hvordan troen din kjennes ut akkurat nå. Jesus har plass til deg. 
Edin Løvås har sagt: 

Jesus. 
Hans fremste kjennetegn er at han elsker. 
Han elsker perfeksjonisten, løgneren, den ensomme, tvileren og den skuffede. 
Alle. Han elsker alle.
 Og han utfordrer alle så hardt at de kan tåle det.

 

Han har gjort det enkelt å ta imot ham og eksklusivt å følge etter ham. Han krever alt, men gir også alt. Jesus er mitt håp for evigheten, men også meningen i hverdagen min. Jesus er min beste venn og største utfordrer. Jesus fortsetter å forundre og frustrere meg. Og bergtar meg mer og mer.